Ce este sistemul digestiv?

Index Medical ROmedic - Piata medicala online

Aparatul digestiv (cunoscut și sub numele de canal alimentar sau tract gastrointestinal) este ansamblul de organe cel mai important din corpul uman, după creier, așa cum arată unii cercetători din lumea medicală. Michael Gershon - profesor de anatomie şi biologie celulară la Universitatea Columbia, SUA şi autor al unei cărţi intitulate chiar aşa, The Second Brain (Cel de-al doilea creier) aduce argumente pertinente, care susțin importanța vitală a sistemului digestiv în buna funcționare a întregului organism. Tractul intestinal este singura parte a corpului, care poate funcționa independent de creier, având o inteligență proprie, susținută de sistemul nervos enteric. În plus, cercetătorii estimează că sistemul digestiv are cca. 100 milioane de neuroni (la fel de mulţi ca măduva spinării) şi cca. 40 de neurotransmiţători - la fel de mulţi ca în creier.

Tractul gastrointestinal superior este responsabil de digestia alimentelor și eliminarea materiilor ce nu au putut fi digerate şi este compus din: gură, faringe și stomac. În gură, hrana este mestecată și umezită cu ajutorul dinților și a limbii. După ce ajunge destul de omogenă pentru a nu răni esofagul, mâncarea este înghițită, parcurgând întreg faringele până în stomac. În stomac este supusă acizilor gastrici și este descompusă, nu complet însă.

Tractul gastrointestinal inferior este compus din
Intestin subțire: duoden, jejun, ileon
Intestin gros: cecum, colon, rect
Anus

Frecvent, la acest nivel al sistemului digestiv, pot apărea dezechilibre precum constipatia, balonarea, diareea infecțioasă sau chiar distrugerea florei intestinale în timpul tratamentului cu antibiotic.

Intestinul subțire digeră mai departe hrana, cu ajutorul glandelor anexe, până la cele mai fine particule, pentru a putea fi transferate în sânge. În cecum sunt digerate ultimele resturi digerabile, ca mai apoi resturile nedigerabile să fie amestecate cu celule și microorganisme moarte și să fie eliminate.

Organele anexe aparatului digestiv au rol doar în digestie. Acestea sunt ficatul, vezica biliară și pancreasul. Ficatul produce bila, iar vezica biliară o depozitează și o varsă în tractul gastrointestinal. Pancreasul de asemenea varsă în intestinul subțire bicarbonat și diverse enzime care au de asemenea un rol important în digestie.

Inteligența cu care acest sistem digestiv este echipat face ca noi sa resimțim mesaje din partea tractului gastrointestinal, care ne arată starea de sănătate a întregului organism, ce e bine sa mâncăm, ce ne face rău și când este cazul să ne oprim.

Cu toate acestea, sistemul digestiv are nevoie de ajutor, pentru refacere și pentru reglarea bunei sale funcționări, astfel încât să ne menținem starea de bine și sănătatea celorlalte organe.